2018-04-22

Savaitgalį sulaukusi sunerimusių gyventojų pranešimų dėl į Nerį išleidžiamų neva netinkamai išvalytų nuotekų, bendrovė „Vilniaus vandenys“ užtikrina, kad Vilniaus nuotekų valykla dirba įprastu režimu, o joje išvalytos nuotekos atitinka privalomus aplinkosauginius reikalavimus.

Iš išleistuvo į upę išleidžiamų išvalytų nuotekų paviršiuje matomos nuotekas valančios bakterijos, kurios žalos gamtai nedaro. Dalis bakterijų (aktyvus biologinis dumblas) po biologinio valymo nenusėdo antriniuose sėsdintuvuose ir pateko į išvalytą vandenį. Taip gali atsitikti, kai šiltas oras ir saulės spinduliai aktyviai veikia bakterijų kolonijose vykstančius procesus, jos keičia formą, išporėja, prasčiau nusėda, dalis lieka paviršiuje.

Technologinis procesas šiuo metu koreguojamas, siekiant stabilizuoti dumblo nusodinimą.

Šeštadienį, nedelsdami, „Vilniaus vandenys“ kreipėsi į aplinkosaugos specialistus. Į valyklą atvykęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento inspektorius du kartus – šeštadienį ir sekmadienį – paėmė išvalytų nuotekų ir upės vandens mėginius. Tyrimo išvados bus pateiktos po 7 dienų ir paskelbtos viešai.

Išvalytų nuotekų kokybę tiria ir „Vilniaus vandenų“ nuotekų laboratorijos specialistai. Laboratorijoje išvalytų nuotekų kokybė stebima nuolat, bendras išvalytų nuotekų tyrimas atliekamas 2 kartus per mėnesį, kaip to reikalauja teisės aktai. Nuotekos išvalomos iki nustatytų normatyvinių parametrų.

Dėkojame vilniečiams už reakciją ir atsiprašome dėl sukelto nerimo.