2023-09-07

Rugsėjo 9–10 d. Vilniuje vyks festivalis „Mechanizmai“, trečius metus atveriantis energetikos įmonių duris ir parodantis, kaip į vilniečių namus patenka vanduo, šiluma, elektra, kaip keičiasi miesto transportas.

„Vilniaus vandenys“ šio festivalio metu suteiks miesto gyventojams ir svečiams galimybę aplankyti tris unikalius objektus. Festivalis prasidės istorinėje požeminėje Liepkalnio vandens saugykloje, kuri šių metų liepą buvo atverta visuomenei ir perduota miesto reikmėms – kultūrai ir švietimui ir per du mėnesius tapo vienu iš traukos centrų mieste.

Specialiai šiam festivaliui vienai dienai bus atveriamos dvi svarbios Vilniaus vandenvietės: Antavilių, kurios vandenį geria kas antras vilnietis ir istorinė Sereikiškių vandenvietė, kurioje pradėta fiksuoti Vilniaus vandentvarkos istorija, o sukaupti mechanizmai leidžia vaizdžiai perteikti vandens industrijos technologinius pokyčius.

Ekskursija į didžiausią Vilniaus vandenvietę Antaviliuose vyks rugsėjo 9 dieną 10 valandą. Sereikiškių vandenvietė bus atverta rugsėjo 10 dieną 11 valandą.

Abi dienas lankytojų lauks ir apie vandens kelią nuo žemės gelmių iki vilniečių namų pasakos „Vilniaus vandenų“ Vandentiekio infrastruktūros eksploatavimo vadovas Dainius Vaitulionis, rugsėjo 10-ąją prie jo prisijungs vandentvarkos ekspertas Vincas Šližys.

Norintys apsilankyti šiuose objektuose kviečiami registruotis iš anksto:

Registracija į ekskursiją Antavilių vandenvietėje: https://lnkd.in/emAEKx4v
Registracija į ekskursiją istorinėje Sereikiškių vandenvietėje: https://lnkd.in/eSrgXvqD

Dvi dienas vykstantis energetikos festivalis „Mechanizmai“ pasiūlys daugiau nei 40 ekskursijų, tyrinėti miestą bus galima ir savarankiškai, dalyvaujant orientaciniame žaidime „Išnarstyk miestą“.