Liepkalnio vandens saugyklos vidus renginio metu.
2023-10-07

Liepos viduryje vilniečiams atverta vandentvarkos istorijos, kultūros ir renginių erdvė – Liepkalnio vandens saugykla – skaičiuoja trečiąjį veiklos mėnesį. Vilniaus miesto savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“ iniciatyva visuomenei atvertas unikalios konstrukcijos požeminis statinys netruko tapti traukos objektu. Sėkmingai užbaigtas vasaros sezonas – ne pabaiga, įspūdingi reginiai lankytojų lauks ir kalėdiniu laikotarpiu. 

Energetikos ir technikos muziejui perduotą erdvę nuo liepos 19 dienos aplankė beveik 9 tūkst. vilniečių ir miesto svečių, čia jau įvyko 7 įspūdingi renginiai, muziejaus gidai pravedė net 59 ekskursijas. Ir tai dar ne pabaiga. 

Gruodį naujai atvertoje Liepkalnio vandens saugykloje veiks kalėdinis ugnies instaliacijų parkas. Energetikos ir technikos muziejus bei Vilniaus miesto savivaldybė kviečia menininkus ir tarpdisciplininio meno kūrėjus sukurti degančias instaliacijas, kurios būtų eksponuojamos nuo gruodžio 9 d. Liepkalnio vandenvietės teritorijoje (Liepkalnio g. 20, Vilnius). 

Kalėdiniu laikotarpiu Liepkalnio vandens saugykla taps ugnies instaliacijų parku, kviečiančiu Vilniaus gyventojus ir svečius pasigrožėti Lietuvos menininkų ir inžinierių kurtomis degančiomis instaliacijomis. 

Numatoma, kad ugnies parke bus įžiebtos ugnies instaliacijos, kurių degimą palaikys propano-butano dujos. Parko viduryje viso renginio metu bus deginamas aukuras. 

Menininkai, inžinieriai, techniniai kūrėjai kviečiami sukurti degančias instaliacijas ir pretenduoti į finansavimą jų įgyvendinimui gauti. Atrinktų konkurso dalyvių instaliacijos visuomenei bus pristatomos ugnies instaliacijų parke. Tiesa, reikėtų paskubėti, nes pasiūlymų teikimui liko tik 2 dienos. Daugiau informacijos rasite čia. 

Liepkalnio vandens saugykla, įrengta dar 1916 metais, yra vienas įdomiausių požeminių Vilniaus statinių, kuris išsiskiria unikalia konstrukcija bei akustika – aidas joje atsikartoja net 5-6 kartus. Kaip pagrindinė vandens saugykla aplink išsidėsčiusiam rajonui ji buvo naudojama iki 1987 metų, talpino 1750 kub. metrų geriamojo vandens ir juo aprūpino apie 5000 gyventojų. Po to šis strateginis miesto vandentiekio sistemos objektas tapo rezervine geriamojo vandens saugojimo vieta, buvo uždaras ir saugomas, o nuo liepos 19 d. „Vilniaus vandenys“ jo duris atvėrė visuomenei.