Aliejus pilamas į keptuvę
2023-10-23

Likusį nuo produktų ar gaminant valgį panaudotą aliejų neretai išpilame į kriauklę ar klozetą. Tai yra labai didelė klaida, kuri neretai nulemia, kad ant vamzdžių sienelių nusėdę riebalai užkemša kanalizacijos vamzdžius.

Vilniaus regiono gyventojai kviečiami panaudoto aliejaus likučius rinkti tvariai ir patogiai, į tam skirtas 3,5 litrų talpas.

Nuo šių metų spalio 20 d., Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) administruojamose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse Vilniaus regiono gyventojams pradėtos dalinti specialios 3,5 l talpos, skirtos panaudoto aliejaus surinkimui.

Vilniaus miesto gyventojams iš viso bus išdalinta 25 tūkst. vienetų aliejaus surinkimui skirtų talpų.

Į šias specialas talpas galės būti patogiai renkamas aliejus, likęs namų virtuvėse. Jose ar bet kokiose kitose talpose sukauptą naudojimui netinkamą aliejų galima bus pristatyti į visas Vilniaus regione veikiančias didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Surinkdami maistui jau nebetinkamą naudoti aliejų prisidėsite prie šio produkto perdirbimo – panaudojimo biokuro gamybai. Taip pat išvengsite ir pavojingos taršos, nes pilant aliejų į nuotekų tinklus jis nusėda ant vamzdžių sienelių, sukietėja ir užkemša vamzdynus, o tai neretai sukelia nepatogumų ir reikalauja papildomų išlaidų juos šalinant.

Rinkti į tokias talpas reiktų aliejų, likusį po kepimo keptuvėje ar gruzdintuvėje. Pavyzdžiui, paruošus bulvytes, spurgas, žagarėlius ar panašius riebaluose verdamus patiekalus.

Taip pat reikia rinkti ir perdirbimui tinkamą aliejų iš paruoštų naudoti maisto produktų, pavyzdžiui, tuno, silkės, šprotų, skumbrės, sūrio rutuliukų, įdarytų alyvuogių, džiovintų pomidorų ir t.t.. Surinkti svarbu ir pasibaigusio galiojimo maistinį aliejų, nebetinkamą naudoti dėl pasikeitusio skonio.

Į aliejaus atliekoms skirtas talpas negalima pilti kosmetinio aliejaus, sintetinio, techninėms reikmėms skirto bei maistinio aliejaus, kuris yra tik sudedamoji kitų maisto produktų dalis, pavyzdžiui, majonezo.