Vilniaus vandenys pristato tvarumo projektus
2023-10-31

Klimato savaitės 2023 proga paskutinį mėnesio savaitgalį Energetikos ir technikos muziejuje vilniečiai ir sostinės svečiai įsitraukė į aktualias diskusijas apie tvaresnę ateitį. Su vandens tausojimus susipažinti kvietė ir „Vilniaus vandenų“ socialinės atsakomybės simbolis – Neterštukas.

Europos komisija Vilnių išrinko 2025 m. žaliąja Europos sostine. Šis titulas yra suteikiamas tiems miestams, kurie diegia tvarius ir inovatyvius sprendimus, mažinančius CO2 emisiją bei didinančius energetinę nepriklausomybę. Iki 2030 m. Vilnius siekia tapti klimatui neutraliu miestu. Kad šis tikslas būtų įgyvendintas, jau dabar pramonė ir gyventojai siekia tvaresnio bei sąmoningesnio vartojimo.

Ta proga Vilniaus pramonės įstaigos – „Vilniaus vandenys“, AB Vilniaus šilumos tinklai, Vilniaus atliekų sistemos administratorius VASA, „Atnaujinkime miestą“ ir „Neutralus klimatui Vilnius“ susibūrė Energetikos ir technikos muziejuje pristatyti jų darbe naudojamų tvarių technologijų.

6200 muziejaus lankytojų renginyje „Prisitaikyti — nesusitaikyti | Neutralus klimatui Vilnius“ turėjo galimybę dalyvauti įvairiuose eksperimentuose, pavyzdžiui, gaminti šiltnamio efektą sukeliantį anglies dioksidą ar vandenilį, kuriuo ateityje bus varomi sostinės autobusai. Taip pat turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias: žaisti protmūšius, atliekų krepšinį, varžytis, kas tvariau apšildys namus, apsilankyti interaktyvioje Virsmo salėje ir domėtis, kaip tvariau vartoti turimus išteklius bei efektyviai panaudoti „žaliuosius“ šaltinius.

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ Gamybos tarnybos direktorius Viktoras Matonis renginio atidarymo diskusijoje „Vilnius išvien: įgyvendinami tvarūs sprendimai“ su Vilniaus miesto savivaldybės Kraštovaizdžio architektūros poskyrio vedėja Ramune Baniuliene, Vilniaus šilumos tinklų Gamybos komandos vadovu Rimvydu Kvedaravičiumi bei „Atnaujinkime miestą“ atstovu Rimantu Dapkūnu aptarė, kaip mažinti CO2 emisijas ir didinti energetinį efektyvumą bei atsinaujinančių išteklių naudojimą.

„Veikdama žiedinės ekonomikos principu mūsų įmonė išvalo nuotekas, iš kurių gamina biodujas, vėliau iš biodujų generuojame elektrą. Viskas, kas lieka, išdžiovinama ir naudojama želdynams tręšti“, – pasakojo „Vilniaus vandenų“ gamybos tarnybos direktorius Viktoras Matonis.

Renginyje „Vilniaus vandenys“ pristatė didžiausius įmonės tvarumo projektus, pavyzdžiui, Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukciją, o vaikus kvietė saugoti aplinką ir įsiamžinti su švarios aplinkos simboliu – Neterštuku. Bendrovės tvarumo ekspertai visiems norintiesiems suteikė galimybę dalyvaut tvarumo žinių viktorinoje ir laimėti prizų.

Dėkojame tūkstančiams lankytojų, kurie dalyvavo mūsų ir mūsų partnerių interakcijose ir išsinešė žinių apie vandens bei aplinkos tausojimą!