2024-08-12

Praėjusią savaitę vykusiame festivalyje „Vilnius Burger Fest“ lankėsi „Vilniaus vandenų“ taršos kontrolieriai. Jų vizito tikslas – pasikalbėti su maisto gamintojais apie riebalų, kurie lieka po maisto gamybos, rūšiavimą. Kontrolieriai patikrino visų festivalyje dalyvavusių maisto gamintojų mobiliąsias virtuvėles ir visose jose fiksavo riebalams surinkti skirtas talpas.

Pagal maisto atliekų tvarkymo taisykles, visi riebalai ir aliejai, po naudojimo turi būti pilami į tam skirtas talpas ir pristatomi į atliekų surinkimo vietas.  Jų negalima pilti į kriauklę ar tualetą, nes jie užkemša vamzdynus, ypač – šaltuoju metų laikotarpiu. Dėl to įvyksta didžioji dauguma avarijų kanalizacijos tinkluose.

Pasak „Vilniaus vandenų“ Gamybos tarnybos vadovo Viktoro Matonio, didžiausia šalyje Vilniaus nuotekų valykla per mėnesį sutvarko didesnį nei 1400 Olimpinių baseinų dydžio nuotekų kiekį ir iš jų surenka bei utilizuoja 4,7 tūkst. kilogramų riebalų, kurių nuotekose iš viso neturėtų būti. Šie riebalai keliauja dešimtis ir šimtus kilometrų iki valyklos po miestu esančiais vamzdynais. Nemaža dalis jų pakeliui keliaudami nusėda ant vamzdynų sienų ir juos tenka šalinti mechaniškai plaunant tinklus.

„Todėl prašome maisto gamintojų ir gyventojų taip pat prašome panaudotus riebalus kaupti atskirame inde, nepilti į nuotekas, o surinkus didesnį kiekį pristatyti į surinkimo vietas“, – sako Viktoras Matonis.

Panaudotą aliejų, kaip ir kitas maisto atliekas, rinkti atskirai įpareigoja ES žiedinės ekonomikos strategija. Surinktas aliejus panaudojamas biokuro gamybai. Sukauptą naudojimui netinkamą aliejų superka įvairios organizacijos, jį taip pat galima pristatyti į visas regione veikiančias didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Aikštelių adresus ir darbo laiką galima rasti čia .